De opkomst van decentrale energiebronnen hertekende de afgelopen decennia het energielandschap. Het variabel en flexibel verbruik van elektriciteit uit zon en wind zal in de toekomst moeten resulteren in een verhoogd elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare energiebronnen. De zoektocht om on site een goede balans te bekomen tussen belastingen, decentrale bronnen en energiebuffers is van essentieel belang voor een optimale energiehuishouding in zowel de private als de industriële sector.
Het afschaffen van de klassieke dag/nacht tarifering op de nettarieven, en het omvormen van de nettarieven op basis van vermogenvraag in plaats van volumevraag (het zogenaamde capaciteitstarief) brengt een nieuwe uitdaging met zich mee. Dit zal zich onder meer uiten in actieve sturingen van verbruik. Hernieuwbare energie koppelen met opslag en dit op zijn beurt relateren aan een flexibele sturing (o.a. elektrische voertuigen en warmtepompen/boilers), betekent een nieuwe uitdaging voor het net van de toekomst.
In deze cursus zullen we verschillende uitdagende en toekomstige technieken analyseren om vooropgestelde mogelijke oplossingen te optimaliseren. Naast een theoretische achtergrond, wordt er ook aandacht besteed aan het verwerven van praktische inzichten via het uitwerken van werkelijke cases en demo sessies. Bovendien reikt deze opleiding technieken aan om de impact van het capaciteitstarief te minimaliseren door het slim aansturen van stuurbare assets of het optimaliseren van algoritmes voor het laden en ontladen van een batterij of een V2G toepassing.
Deze cursus beantwoordt volgende vragen:
- Hoe bekomt men een verhoogde zelfconsumptie en zelfvoorziening?
- Welke impact heeft dit op het netto verbruik en bijgevolg op de energiefactuur?
- Waar hou je rekening mee bij het plaatsen van een batterij als energiebuffer, zowel residentieel als industrieel?
- Hoe kan je met ‘demand response’ vraag en aanbod in evenwicht houden?
- Hoe vermijd je de verhoging van de netcapaciteit van uw installatie?
- Wat is de aanpak voor het integreren van laadpalen op een bedrijventerrein?
Doelpubliek
De opleiding richt zich naar professionals die werken in (of de ambitie hebben om te werken in) de hernieuwbare energiesector, zoals consultancy bedrijven, projectingenieurs en andere actoren die zowel hun theoretische als praktische achtergrond willen uitbreiden voor het integreren én dimensioneren van hernieuwbare energiebronnen en de elektrificering van het eindverbruik.
Deelnemers hebben minstens een bachelor in de elektrotechniek of elektromechanica, of een gelijkwaardige relevante werkervaring van minstens 2 jaar. Een hogere opleiding zoals een master in de (industriële) wetenschappen of werktuigkunde is aanbevolen.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 40.
Files/Documents
ISCED Categories